Trangia

Vem har vi inte i generationer haft med oss ut i skogen om inte Trangias evigt trogna produkter. Den stadigt röda bränsle flaskan eller de troget använda stormköken där vi värmde nyponsoppan och lagade enklare måltider på innan det bar ut i fält och nöden fick besvära oss med det vi unnades av nåden. En svensk klassiker som Trianga håller i ur och skur och sköter man dem väl så kan de följa med en både världen runt men också livet igenom. Frågan är om någon har lyckats slita ut en Trangia brännare eller om de bara sabbat O-ringen och inte brytt sig om att byta ut den?

Trangia

Trangia har sedan starten 1925 gjort sig kända för friluftskök och har möjliggjort friluftsmatlagning ute i naturen med produkter särskilt lämpat för camping. John E. Johnsson bildade familjeföretaget tillsammans med sin svärfar, baserat på intresse för teknik och design. De såg tidigt potentialen för Trangiakök och växte snabbt med fokus på camping-segmentet. Detta gick hand i hand med utvecklingen i Sverige där arbetare fick fler semesterdagar och kunde därmed njuta av mer fritidsaktiviteter. 

Trangiakök 

Trangiakök tillverkas fortfarande i Trång, byn i Jämtland där John startade företaget för många år sedan. Som produkt har Trangia stormkök utvecklats och förbättrats under den långa tid de har funnits på marknaden. De har genom flera decennier tagit en given plats hos friluftsmänniskor i hela världen, och därför blivit en favorit för människor som gillar att vara ute i det fria och kombinera det med matlagning. Deras friluftskök är ihopkopplat med sitt arv, nära den jämtländska fjällnaturen och byggt i funktionellt material som klarar av alla typer av väder. Du kan lita på att ett Trangiakök gör jobbet och är samtidigt lätt att ta med sig på tur. Trots den minimala vikten är de väldigt hållbara och tål det mesta. Trangia stormkök består av kittlar, stekpanna, spritbrännare, vindskydd och packrem. Produkten ryker av kvalitet och underlättar varierad matlagning utomhus.

Trangiakök kommer i tre olika storlekar: Mini för 1 person (Jag har försökt få tag på ett men det har inte blivit av ännu), Serie 27 för 1-2 personer och Serie 25 för 3-4 personer. De gamla stormköken från Trangia har mer av en timglas form och de nyare har en rakare design vilket gör dem lite lättare att få plats med i en ryggsäck. Trangia är präglad av naturen med sitt friluftskök och i samma anda är också tillverkningen av produkten miljöanpassad. Emballaget är utformat i form av en miljögodkänd kartong och är 100% återvinningsbar. 

Trangia Vintertillsats men utan tallriken

Gasolbrännare 

Det är upp till användaren om man föredrar att använda gasolbrännare eller spritbrännare till Trangia stormkök.
Trangia gasolbrännare har utrymme för 230 gram, har en hög effekt och är lätt att justera. Gasen bör räcka ungefär en vecka med volymen på 230 gram. De kan köpas separat och kan höja effekten och du slipper kladdet som tillkommer om du använder sprit. Värt att tillägga är att den passar i stormköket och de har naturligtvis tänkt till i designen så de passar i samma hål som spritbrännaren. Det finns många alternativ till bränsle på marknaden, det som rekommenderas till Trangias produkter främst är tenol från varumärket Kemetyl. Fördelarna med tenol är att det brinner mer effektivt och sotar i mindre utsträckning jämfört med etanol. Jag har än så länge (2021) inte testat något av deras gasolbrännare och det är något jag funderar på att göra någon gång i framtiden. En Trangia gasolbrännare ligger på min TO-DO list men får nog bli när vi har lite bättre förutsättningar för att resa än vad vi har just nu. Jag har fullt upp så som jag redan har och en hel del att testa under året som kommer.

Trangiakök innebär tillförlitlighet och hög standard när du mest behöver det och hur många av oss har inte vuxit upp med att Trangia troget följde med oss ut på mulle eller scout-vandringarna i skogen.

Här kommer en liten lista på produkter jag har från Trangia i dagsläget och jag ska försöka uppdatera med länkar till inlägg om dem och även inlägg där jag kommer med viktig information som kan vara bra att veta. Uppdateringar och sådan efter att ha använt produkterna i olika sittuationer eller varför jag slutat använda en viss sak.

  • Trangia Tallrik 20
  • Trangia Kittel Inre 1L UL
  • Trangia Spritbrännare med lock
  • Trangia Vintertillsats till kök 25 & 27
  • Trangia Bränsleflaska 1 l

“To climb steep hills requires slow pace at first.”
– Shakespeare

This is Not an ad!
Det här är varken reklam eller en absolut fakta utan mer av personliga åsikter
så gör gärna din egen efterforskning och ta inte saker du läser på nätet som ett absolut gospel.
Ta hand om dig och hitta en väg i världen som är rätt för just dig och ditt mål.
Foton av Ani I / Magdalena I

One thought on “Trangia

  1. Pingback: Ett fältkök som klarar mer än bara pinnar | Work it out as you are

Leave a comment